Studento istorija

Vaiva Tenzagolskyte

Vaiva Tenzagolskyte

Šalis
Denmark
Universitetas
Business Academy Aarhus
Programa
Financial Management and Services
Diplomo laipsnis
Bachelor
Nusprendžiau studijuoti Danijoje jau labai anksti. Dešimtoje klasėje į mokyklą atvažiavusi Kastu komanda pristatė apie studijas užsienyje (prieš jiems pristatant apie studijas kitoje šalyje buvau tvirtai nusprendusi, kad studijuosiu Lietuvoje). Jiems papasakojus apie studijas ir galimybes Danijoje - mano planai visiškai pasikeitė. Kadangi tėvai šį sprendimą palaikė, sugalvojau, jog reikia pradėti planuotis viską anksčiau. Jog nebūtų taip, kad viską reiktų pasidaryti paskutinę minutę. Kai baigiau vienuoliktą klasę, susiradau anglų kalbos kursus, kurie padėtų pasiruošti IELTS testui (nes į norimą universitetą stojant turėjau gauti 6.0 arba išsilaikyti Kastu anglų kalbos testą). KASTU testo nesirinkau, nes maniau, jog išsilaikius IELTS man bus daugiau galimybių įstoti į kitus universitetus Danijoje. Kursai, kuriuos lankiau man visiškai nepadėjo (trumpai tariant - išmečiau 150eur į balą), todėl nusprendžiau ruoštis IELTS egzaminui pati. Susiradau internete naudingos informacijos ir likus iki testo mėnesiui pradėjau intensyviai ruoštis. Testas pasisekė, nes gavau 6.0, šio balo užteko istoti i Business Academy Aarhus. Motyvacinio laiško rašymas man užtruko maždaug 2 savaites, vėliau turėjau problemų su teksto apimtimi, nes parašiau per daug. Likus iki deadline savaitei su manimi susisiekė KASTU komanda ir pranešė, jog Danijos universitetai nuo šių metų pakeitė taisykles ir reikalauja bent 6.5 balo iš IELTS. Stresas buvo didžiulis, kadangi buvo likusi tik savaitė ir vienintelis pasirinkimas man liko KASTU testas. KASTU testas pasisekė labiau, gavau 73 balus ir man to pilnai užteko, kad įstočiau į Business Academy Aarhus. Balandžio mėnesį gavau kvietimą į interviu, o gegužės mėnesį jau gavau atsakymą iš universiteto, jog esu dalinai priimta. Dalinai todėl, jog dar neturėjau Brandos atestato. Gavus brandos atestatą ir jiems nusiuntus gavau atsakymą, jog esu priimta studijuoti. Būsto pradėjau ieškoti gana vėlai (liepos mėn.), todėl gavau pasiūlymą tik likus iki mokslų pradžios 3 savaitėms, todėl patariu pradėti ieškotis būsto ir užpildyti aplikaciją studenthousingaarhus.dk daug anksčiau. Gyvenu Danijoje jau 3 mėnesius, aplinka patinka, žmonės visi draugiški, dauguma šneka angliškai, jeigu reikia kokios pagalbos - visada nebijau paprašyti aplinkinių, nes nėra buvę taip, kad kažkas atsisakytų padėti. Ka patarčiau abiturientams galvojantiems apie studijas užsienyje- drąsos žengti pirmą žingsnį ir išeiti iš komforto zonos. Patarimai tiems, kurie jau galvoja apie studijas užsienyje:
-Pradėk reikalingus dokumentus tvarkytis kuo anksčiau;
-Nepalik motyvacinio laiško rašymo paskutinei minutei, nes šis laiškas lemia labai daug;
-Po naujųjų metų pasiieškok informacijos apie norimus universitetus, ar nepasikeitė stojimo reikalavimai;
-Artėjant interviu su universitetu pasiskaityk apie universiteto privalumus ir kuo jis išsiskiria is kitų, nes to dažnai klausia;
-Pradėti darbo paieškas prieš mokslo metų pradžią;
-Nebijoti, nes tu toks ne vienas, atvykęs į universitetą suprasi, jog visi aplink tave yra tokie pat pasimetę, kaip ir tu.
Džiaugiuosi, kad pasiryžau studijuoti užsienyje, nes tai buvo mano vienas geriausių sprendimų gyvenime. Jeigu dvejoji, ar kyla kokių klausimų apie studijas - visad mielai atrašysiu :)
Atgal į sąrašą
Kita istorija